Saturday, May 6, 2017

MADU PERGUNUNGAN MULTIFLORA OLIVE HOUSE



PURE NATURAL HONEY
.
Dari Wilayah Chon Kemin, Kyrgyzstan 

Apa pendapat kita bila tengok Wilayah Chon Kemin, Kyrgyzstan ini? Satu perkataan pertama muncul di minda  ialah "SUCI". 

✔ Penduduknya masih duduk dalam khemah. 
✔ Persekitaran semulajadi yang menyegarkan
✔ Dicatatkan Kyrgyzstan memiliki lebih dari 1000 spesis bunga.
✔ Tiada pembangunan = Tiada pencemaran Udara

Di sinilah wilayah di mana Olive House mendapatkan bekalan Madu Gunung untuk diberikan kepada ANDA. Ye, sebab ANDA semua layak untuk mendapatkan yang TERBAIK!

Bila kami sebut "Scientifically researched & proven", kami betul-betul maksudkannya.
.

Apa Keistimewaan Madu Gunung Kyrgyzstan?
🍯 100% natural 
🍯 Dibotolkan tanpa tapisan
🍯 Tidak menjalani sebarang proses pemanasan
🍯 Persekitaran Gunung yang nyaman & tidak tercemar
🍯 Ribuan spesis bunga untuk lebah mendapatkan nektar - Multi Flora
🍯 Ciri Multi-Flora menganugerahkan Madu yang memiliki warna & tekstur yang unik. 
🍯 Memiliki profil rasa yang tersendiri
🍯 Sarat dengan nutrien semulajadi yang hebat
.

Dibuktikan Dengan Pengiktirafan Antarabangsa 
πŸ† Golden Crown for Quality London 2013
πŸ† Golden Crown for Quality United Kingdom 2013
πŸ† The Grand Prix "The Shield of Apimondia" 2015 
πŸ† World Beekeeping Awards 2015
.

🌿MANFAAT MADU GUNUNG KYRGYZSTAN 🌿
🐝 Membantu merangsang kecerdasan minda & fizikal
🐝 Membantu melancarkan saluran pencernaan (usus)
🐝 Membantu menurunkan kadar Kolestrol 
🐝 Membantu meningkatkan fungsi hati
🐝 Membantu menghilangkan insomnia & sakit kepala
🐝 Membantu merawat penyakit LELAH
🐝 Sesuai dijadikan diet harian bagi pesakit Kencing Manis
🐝 Mencegah atherosclerosis iaitu pengerasan di dinding arteri disebabkan oleh pengumpulan Lemak/plak yang menghalang pengaliran darah.

Serta *BANYAK* manfaat kesihatan yang lain πŸ‘πŸ»πŸ‘πŸ»

*Olive House* 
Rakan *Kesihatan* Anda πŸ’⛑

🌿 We begin with nature 🌿
WhatsApp Hotline 019-351 1776
fb link : olivehousemctsabico

Madu dan Crystals mendapan

Isu Crystallized / Hablur / Granulated Madu

Sering menjadi salah anggapan/miskonsep dari segelintir masyarakat bahawa madu yang bergranul atau madu yang menghablur atau dengan bahasa mudah kita, madu yang menjadi keras macam gula adalah bukti bahawa madu itu madu tiruan.
Kebenarannya adalah madu itu sendiri adalah supersaturated gula atau cairan tepu gula (fruktosa dan glukosa) , sama ada ianya telah ditiruankan atau ianya asli, penghabluran adalah normal , lebih-lebih lagi di negara *beriklim sederhana*. ( Kyrgyzstan secara rasminya dipanggil Republik Kyrgyz, ialah sebuah negara di Asia Tengah. Dikelilingi daratan dan bergunung-ganang, ia bersempadan dengan Kazakhstan, Uzbekistan, Tajikistan dan Republik Rakyat China.)
Dan bagi sesetengah sumber pohon bunga , jika lebah mengambil nektar darinya,( Nektar atau sari bunga merupakan cecair yang kaya dengan gula yang dihasilkan oleh tumbuhan) madu yang terhasil akan lebih cepat menghablur berbanding jenis lain.

Lebah madu menukarkan nektar kepada madu melalui proses regurgitasi.
Tahap penghabluran madu adalah bergantung pada 2 keadaan

1. Ratio glukosa dan fruktosa
Glukosa dan fruktosa ini adalah hasil dari nektar madu yang diproses lebah. Jika tahap atau level glukosa madu yang terhasil adalah lebih tinggi berbanding fruktosanya, maka madu itu akan lebih cenderung untuk menghablur
( Madu mendapat rasa manis daripada fruktosa  dan glukosa )
Fruktosa adalah sejenis monosakarida yang wujud dalam buah-buahan, madu dan gula.
Glukosa adalah monosakarida yang paling banyak terdapat di alam. Ia juga dinamakan dekstrosa.
2. Kandungan air dalam madu
Kandungan air dalam madu adalah dari 15% sehingga 25% bergantung pada iklim dan kelembapan kawasan.
Jika kandungan air antara 15-20% , ditambah faktor glukosa yang tinggi, madu cenderung untuk menghablur.
( *madu gunung kyrgystan 12.7%*)

Bagi negara di Nusantara , suasana persekitaran yang dikelilingi laut dan hujan yang kerap menghasilkan kelembapan yang tinggi , ini menyebabkan madu di kawasan ini kebiasaan dalam lingkungan 20-25% kandungan air dalam madu yang menyebabkan madu dari negara ini tidak cenderung untuk menghablur.

Apabila dua faktor ini ada dalam satu-satu madu , dan madu disimpan dalam suhu antara 0 – 25’C ( suhu bilik 25'c) – kecenderungan madu untuk menghablur adalah tinggi.
Jenis hablur yang dihasilkan pula adalah bergantung pada tahap atau besarnya jarak/beza antara kandungan glukosa berbanding fruktosa.




#DasarDeMellarius
cc: tuan DASAR

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...